Sosyal Medya

Güncel

Vicdani ret AYM Genel KuruluÂ’nda

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, dini inancı gereği vicdani retçi olduğunu belirten bir kişinin bireysel başvurusunu Genel Kurula sevk etti.



Dini inancı gereÄŸi vicdani retçi olduÄŸunu belirterek, askerlik hizmeti yerine alternatif sivil hizmet talep eden askerlik yükümlüsü hakkında idari para cezası verildi. Anadolu Ajansı’nın ismini belirtmediÄŸi vicdani retçi, din ve vicdan hürriyetinin ihlâl edildiÄŸi iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvuruda bulundu.

VÄ°CDANÄ° RET

Bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. Vicdani retçiler kendilerini antimilitarist ya da pasifist olarak tanımlayabilmektedirler.

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, bireysel başvuruyu, "niteliği itibarıyla konunun Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını" gerekli görerek Genel Kurula sevk etti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, söz konusu başvuruyu, daha sonra belirlenecek bir günde karara bağlayacak.

6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var

Türkiye’de vicdani retçi olduÄŸunu açıklayanlar yeni Türk Ceza Kanunu’nun 318. maddesine göre yargılanıyor. Bu maddeye göre; “Halkı askerlik hizmetinden soÄŸutacak etkinlikte teÅŸvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Fiil basın ve yayın yolu ile iÅŸlenirse ceza yarısı oranında arttırılır.”

Vicdani ret, birçok Avrupa ülkesinde ise yasal olarak tanınıyor. Ä°ngiltere, Danimarka, Ä°sveç, Hollanda, Finlandiya, Almanya, Fransa, Lüksemburg, Ä°talya, Avusturya, Portekiz, Ä°spanya, Polonya, Macaristan, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya Cumhuriyeti, Slovenya, Estonya, Yunanistan ve Litvanya'da vicdani ret hakkının tanındığı ülkeler arasında. 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.